sportdiagnosztika_pic1
Default

Profi sportdiagnosztika nem csak profi sportolóknak

A sportdiagnosztika fontosságáról mindenkinek, aki rendszeresen edz

Eredetileg élsportolókkal foglalkozó tudományág volt a sportdiagnosztika, amit ma már bárki igénybe vehet kisebb vagy nagyobb mértékben, ahogy neki tetszik. És erre szükség is van. Alapjai már az ókori olimpiai játékok során megjelent, amikor fokozatosan odafigyeltek a versenyzők egészségére, hogy azok minél jobb teljesítményt tudjanak nyújtani, és ne legyenek betegek vagy ne dolgoztassák őket annyira túl, hogy ne tudjanak részt venni a játékokon. Persze főleg azért tartották ezt akkor fontosnak, hogy a gazdag felső réteg fogadásai és szponzorált versenyzői ne legyenek betegek, azonban ma sem vagyunk nagyon messze az igazságtól, hogyha megnézzük a profi sportolók életét. 

Azonban, ki vigyáz az emberre, hogyha nem jár versenyekre, de az edzőteremben heti háromszor-ötször emelgeti a testsúlya felét, esetleg kétszeresét is akár? És hogyan tudjuk biztosítani az egészségi állapotunkat, hogyha egyszerre lefutunk öt, néha tíz kilométert is akár? Ki tud segíteni a kezdőknek, akik még csak tíz percig tudnak kocogni, de egyszer majd a félmaratonra szeretnének benevezni? A sportdiagnosztika szerencsére már mindenkinek elérhető lehetőség, aki csak igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatást. 

sportdiagnosztika_pic2

Mit kell tudni elöljáróban a sportdiagnosztikai vizsgálatokról?

Először is, érdemesnek tartom a sportdiagnosztikai vizsgálatokat eleve együtt emlegetni a sportdietetikával, ami szintén nagyon fontos tényezője egy egészségtudatos életmód kialakításában. Mik is ezek, hogyan tudjuk igénybe venni őket, milyen eredményt adnak és hogyan segíti ez az utunkat az edzés világában?

Gyakorlatilag egy labordiagnosztikai vizsgálatról van szó, amely csak néhány percet vesz igénybe, de sokat elárul az emberi szervezetről. Segítségével szakértők meg tudják állapítani, hogy mely tényezők vesznek részt az egyes személyek teljesítményében. A szervezetünkben minden értéknek, hormonszintnek, vitaminoknak, tápanyagoknak, van egy ideális szintje, ami, hogyha teljesül, akkor tudjuk, hogy a szervezetünk ideális módon fut, és a legjobb teljesítményt képes nyújtani az adott edzettségi állapottól függően. Úgy kell ezt elképzelni, mint a számítógépet, ami, amikor megvesszük, akkor ideális esetben tökéletesen fut, de ahogy használjuk, egyre több adat kerül rá, néhány vírus gyengíti, programok lassítják, és a gép néha hibát ír ki, lassú lesz, míg végül már nem lehet használni, de mindig ott a szerelő, aki talán tud segíteni. 

Mi is ilyenek vagyunk, hogyha valaki nem ért az „informatikához”, akkor nem veszi észre, mi a gond a gépével, és ha nem kérjük szakértő tanácsát a saját testünkkel kapcsolatban, ugyanúgy nem fogjuk tudni, hogy milyen gondok lehetnek a szervezetünkben. Ezek nem feltétlenül betegségek, hanem egyszerűen lehetnek vitaminszint eltérések az ember szervezetében, még akkor is, hogyha rendszeresen szed vitaminokat. Azért, mert ezek a vitaminok egy általános adagot szolgálnak, egy átlagos szervezetnek, de mivel az ember vitaminszintje nagyon eltérő tud lenni az átlagostól, így az átlagos pótlás nem megfelelő. Ez persze nem csak egy átlagos vitaminszintre igaz, hanem minden változóra az emberi testben. 

A sportdiagnosztika éppen ennek normalizásálásában tud segíteni, egy jobb állóképesség létrehozásában, és az eredmények, elért sikerek monitorozásában. 

A sportdiagnosztikai csomagok

Mivel ezeket a szinteket általában nem kell gyógyszerekkel pótolnunk, hanem elég hozzá a megfelelő étrend is, ezért tudom ajánlani, hogy a sportdiagnosztika mellett egyben vegyük igénybe a dieteikai lehetőségeket is. Ehhez tudom ajánlani a SYNLAB oldalát, ahol eleve együtt találhatjuk meg ezeket a szolgáltatásokat, és többfajta csomag közül is tudunk választani. 

A sportdiagnosztika csomagokat könnyedén megtalálhatjuk az internet segítségével részletes leírásokkal. Ha heti öt alkalomnál többször edzünk, ha kevesebbszer, mindenképpen érdemes megnézni, hogyan áll jelenleg a szervezetünk, hogyan viseli a megerőltetést, esetleg milyen az adott állapota, mielőtt még egyáltalán belekezdenénk a sok mozgásba. Egyszerre kaphatunk tehát táplálkozási tanácsokat, és laboreredményeket, így az ember mindent személyre szabottan meg tud kapni, amire csak szüksége van. A számos csomag között találhatunk egy alap csomagot, olyat, ami kifejezetten férfiaknak szól, vagy kifejezetten súlyemeléssel foglalkozók számára előnyös. 

sportdiagnosztika_pic3

A rendszeres sportolás veszélyei sportdiagnosztika nélkül

A sportdiagnosztika nem csak egy általános alapot tud felmérni, de ki tud szűrni betegségeket is, gyulladásokat a szervezetben, veszélyes helyzetektől mentheti meg az embert. A sportolásnak sok veszélye van, hogyha nem tudatosan és megfelelő kontrollal tesszük azt, azonban nagyon jó hatással van a szervezet egészére, így természetesen abbahagyni sem szabad, a mozgás az életünk része. A lényeg tehát az, hogy legyünk tudatosak, elhivatottak, és figyeljünk oda az egészségi állapotunkra akkor is, ha kevesebbet edzünk, akkor azonban különösen, hogyha nagy látogatói vagyunk az edzőteremnek.