haszongepjarmu-berlet_pic1
Default

Jó döntés-e a haszongépjármű bérlet?

A haszongépjármű bérlet előnyeiről nagyvonalakban

Hogyha az ember építkezéssel foglalkozik vagy valamilyen szállítmányozási feladata van a cégének, egy idő után el kell gondolkoznia rajta, hogy inkább a bérlés vagy a saját jármű vásárlása lenne számára a megfelelő döntés. Erre nincs egy egyetemes válasz, minden eset egyedi, azonban egy haszongépjármű bérlet sok céget meg tud menteni a csődtől. Máris elmondom, hogy milyen előnyei vannak, miért érdemes és kinek ezt a formát választania a többi lehetőség közül. 

A haszongépjármű bérlet kezdő vállalkozóknak

Kezdő vállalkozóként az ember próbálja minél inkább minimalizálni a költségeket. Hogyha nem eleve hatalmas tőkével indulunk, ami azért nem jellemző, akkor jó lehetőségeket kell keresnünk. Ilyenkor sok embernek hitelt kell felvennie és azt havonta törleszteni is, de vállalkozóként még a nyakunkba szakad számos extra díj, bérleti jogok, az adózás mértéke és annak intézése is. Mindez persze csak a cég fő tevékenysége mellett! Úgyhogy, ilyenkor szeretjük megragadni az egyszerű és gyors megoldásokat, ahol csak lehetséges mindez. 

haszongepjarmu-berlet_pic3

A kezdő vállalkozásoknál mindig megvan emellett az az esélye, hogy nem fog működni a dolog, és akkor mást kell kitalálni. Azt szokták mondani, hogy ilyenkor nem érdemes sokáig távol maradni a vállalkozásoktól, hanem rögtön vissza kell ülni a nyeregbe, de sokszor nincs jó ötlet az ember tarsolyában. Nem is beszélve arról, hogy lehet, hogy egy teljesen más területen szeretnénk majd megtalálni az igazi hivatásunkat. Ilyenkor, hogyha az embernek egy saját nagy jármű is a tulajdonában van, az csak hátráltató tényező. Nem fogjuk tudni annyi pénzért eladni azt, amennyiért megvásároltuk, és eleve hosszú ideig nem biztos, hogy találunk vevőt. És nem minden újabb vállalkozás feltétele az, hogy az ember egy ekkora járművet hasznosítson. A pénzre azonban ilyenkor nagy szükségünk van. Ezért jobb, hogyha eleve nincs is ekkora haszongépjármű a tulajdonunkban. A haszongépjármű bérlet lehet ennek a megoldása, amikor az ember néhány tízezer forintért heti többször vagy tartósan igénybe tud venni egy teherautót, azonban nem kell sem az elszállásolásával, sem semmilyen karbantartási feladatával törődnie. 

A haszongépjármű bérlet előnyeiről

A haszongépjármű bérlet előnyei közé tartozik tehát éppen az, hogy ez nem a saját tulajdonunkban álló jármű. Így gyakorlatilag, hogyha egy gumi cserére van szükség, akkor máris nem a mi feladatunk lesz ez. Egy ekkora jármű esetében egy kisebb javítás is igen költséges lehet, így azonban nekünk ezzel a feladattal nem szükséges megbirkóznunk. 

Ebbe minden beletartozik. Az alkatrészek cseréje, az olajcsere, a vizsgáztatás, a teherautó alap biztosítása. Hogyha nem a mi hibánk egy baleset vagy nem a mi bérlésünk alatt sérül meg, természetesen annak a díjával sem kell számolnunk. 

Mi azonban a mi feladatunk? Nos természetesen az üzemanyag pótlása, a mi bérlésünk alatti biztosítás megkötése (ami általában a szerződés aláírásával együtt kerül tisztázásra), a jármű rendben és biztonságban tartása, ameddig a mi szolgálatunkban áll. A lényeg tehát, hogy ugyanolyan állapotban jusson vissza a céghez a haszongépjármű bérlet esetében a jármű, mint ahogy azt elhoztuk onnan. 

Mit is jelent a haszongépjármű bérlet?

Kicsit más ennek a fogalomnak az értelmezése, mintha simán bérelnénk. Amikor bérlésről van szó, akkor egy vagy több napra miénk egy jármű, de ez nem egy rendszeres és biztos dolog. Általában magánszemélyek vagy szállítmányozást általában nem igénylő cégek veszik ezt a lehetőséget igénybe. Hogyha azonban hosszabb időszakra lenne szüksége egy vállalkozásnak egy autóra, vagy egyszerűen megadott időközönként, heti többször, havonta többször, akkor már lehet a haszongépjármű bérletet választani. Ezt általában egyedi módon intézik a haszongépjármű bérlettel foglalkozó cégek, hiszen minden eset más, és így minden esetben más feltételekkel és árakkal tudnak dolgozni. Az ár mindig rugalmas, hogyha eleve egy időben hosszabb távra bérlünk, máris alacsonyabb lehet a napi díj. Hogyha mondjuk minden kedden és pénteken szeretnénk igénybe venni egy járművet, akkor pedig egész jó ajánlatot foghatunk ki magunknak. Hogyha Budapesten szeretnénk bérletet, akkor tudom ajánlani az alábbi oldalt: http://www.hatarauto.hu/tehergepkocsik/

haszongepjarmu-berlet_pic2

A haszongépjármű bérlet adózási kérdése

Ez egy érdekes kérdés, ami persze minden évben változik. Így én csak megemlíteném, hogy vállalkozóként egy-egy adózási forma esetében vissza tudjuk igényelni az elszámolt bérleti szerződés összegének egy részét. Ez azt jelenti számunkra, hogy a haszongépjármű bérlet szolgáltatásait még kedvezményesebben tudjuk igénybe venni összességében, ami megint csak a haszongépjármű bérlet mellett szól, szemben a saját járművel. 

Talán még maradtak fel nem hozott területei a kérdésnek, azonban próbáltam minél teljesebben végig járni a témakört, hogy egy kicsit tudjak segíteni a kérdés eldöntésében. Talán nem mindenkinek a haszongépjármű bérlet lesz a legjobb döntés, azonban remélem, hogy aki eddig bajban volt a szállítmányozás vagy az építkezési munka megoldásával, annak tudtam segíteni egy keveset.