divatszmüveg-pic3
Default

Divatszemüveg – ide vele!

Hogy jött képbe a divatszemüveg?

A huszonegyedik századi divat legalább olyan sokrétű és színes, mint a korábbiak. A divatnak köszönhetően olyan kiegészítőket és ruhadarabokat viselhetünk, amelyeket más esetben nem mernénk felvállalni. Mert vannak, akiket az önbizalmuk tart vissza attól, hogy érvényesíteni merjék az ízlésüket. Nagyon is sokan! Például ilyen vagyok én is. Így, amikor a szokatlan darabok a reflektorfénybe kerülnek, nem vagyok rest kapni az alkalmon, és unalomig viselem őket. Ilyen például a divatszemüveg. Nagyon sokan mondták nekem, hogy mennyire jól állnak a szemüvegek, de a látásom állapota nem indokolja, hogy csináltassak egyet. Emlékszem, kezdetben lencse nélküli kereteket lehetett kapni. Rémlik az is, hogy ez az egész a hipszter hullámhoz köthető. Akkor sok olyan tematikus és régi ruhadarab, kiegészítő, fazon került újra a köztudatba, amelyek egykor egyáltalán nem számítottak menőnek.  Tipikus példája ennek a vastagkeretes, úgynevezett szódásszemüveg. Ezt azonban a fiatalok annyira felkapták, hogy gyakorlatilag egyenes út vezetett innen a divatszemüvegek megjelenéséig. Hiszen nem csak az akart ilyet viselni, akinek rossz a látása, de mivel ezeket csak dioptriával lehetett anno kapni, az egyetlen megoldás a lencsék kiszedése maradt. Szerencsénkre a fast fashion gyorsan kapott a lehetőségen, mostanra pedig az optikák választéka is „terülj, terülj asztalkám”.

divatszmüveg-pic2

Út divatszemüveg land felé

Persze, amikor a páromnak mondtam, mire készülök, az első kérdése az volt, hogy minek? Az igazság az, hogy kiegészítő gyilkos vagyok, és zoknigyilkos is egyben, tehát, ha veszek drágán egy divatszemüveget, akkor az felér egy pénzkidobással. Hiába határozom el jó előre, hogy mindig a tokjában fogom majd tartani, szépen elteszem, ha nem használom stb. a dolognak sosincs jó vége. Az viszont meglepett, hogy ez a kérdés nem annak szólt, mennyire ellentmondásos úgy szemüveget viselni, hogy nincs rá szükségem. Ennek persze egy oka van: a páromnak nagyon tetszenek a szemüvegek, és a szemüveges lányok (előttem). A megoldás viszont adja magát: gazdaságos termékek között nézelődők, s mint általában a szemüvegválasztásnál, a divatszemüveg esetében is vannak olyan szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ilyen például az arcforma.

Divatszemüveg és ami jól is áll

Na már most, az én sose tudtam eldönteni, hogy milyen arcformám van. Azt sem értem, hogy tudja valaki csípőből rávágni a választ erre a kérdésre. Egy valamiben viszont biztos vagyok: a legtöbb fazon jól áll nekem. Szerencsés vagyok! Alapból szeretem a kissé szokatlan formákat, ezért már jó előre tudtam, hogy nekem az az igazi kerek szemüveg kell, amelyet gyerekkoromba viseltem a szemtengely ferdülésem miatt. Tiszta Harry Potter! Ezer meg ezer kép készült akkoriban rólam, s a szüleim megvoltak arról győződve, hogy imádnivalón nézek ki… ezt azért nem kommentálnám, de az igaz, hogy nem állt rosszul. Akkoriban sok gyereknek volt ilyenje. Még nem volt annyira széles a választék a keretek között, így nem is számított igazán egyedinek. De most kevés ember vállalja be, s én egy akartam lenni közülük. Ráadásul ma is megtalálod ezt a típust például olyan divatszemüvegek olyan széles választékában, mint a https://eoptika.hu/kategoriak/divatszemuvegek.html oldalon.

divatszmüveg-pic1

Divatszemüveg szín-kérdés

A kérdés így már csak az anyag és a szín maradt. Ismerem magam. Kitüntetett divatszemüveg gyilkos vagyok, ezért a lehető legmasszívabb darabra van szükségem. A műanyag kereteket egyébként sem kedvelem – annak ellenére, hogy már rendkívül magas minőségben kaphatók. A fém egyébként is illik ehhez a fazonhoz, úgyhogy annál tettem le a voksom. Méghozzá egy világosszürke színű mellett. Ez kellőképpen extrém, de bármihez viselhető, márpedig az én ruhatáram igazán ellentmondásos darabokból áll. A romantikus, vintage énem és a rocker lelkem folyamatos harcot vívnak egymással. Mindig megjósolhatatlan, ki kerül ki ebből győztesen. Utólag kicsit bánom, hogy nem kettőt vettem. Egy ilyet, meg egy olyat, mert így mindig lesz bennem egy kis bizonytalanság, na de azért van egy határ, amit a párom nem enged átlépni: ez pedig a költekezés. Szó, mint száz, nagyon elégedett vagyok a végkifejlettel, s nagyon imponál, ahogy a párom fogadta az új megjelenésemet. A fogadtatás mások részéről is pozitív volt. Mindenki csodálkozott, hogy szemüveges lettem, én pedig nem kötöttem mindenki orrára az igazságot.