Default

Amit a csaptelepekről tudni érdemes

Amikor új csaptelepet kell választanunk

Talán mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor a régi csaptelep cseréjére kerül a sor. Rozsdássá vált? Pusztán elavult? Vagy csupán más lakásba költöztünk, ahol szeretnénk lecserélni a régit? Íme egy kis segítség. Csaptelepek ugyanis különböző funkciókkal és célokkal készülnek a vásárlóközönség részére, így nem mindegy, milyen típusú terméket válasszunk, illetve hogyan szereljük be azt a megfelelő helyre. Ha azonban kicsit jobban utána olvasunk a részleteknek, akkor biztosan könnyedén ki tudunk majd igazodni a választékban.

Hová kerül az új csaptelep? Avagy a funkció szerinti felosztás bemutatása

Rendeltetésük helyének megadása szerint csoportosíthatjuk az árucikket, így az alapján kereshetünk rá rögtön a webáruházakban, hogy melyik helyiségbe vagy termékhez szeretnénk az otthonunkban.

A mosdó csaptelepek

Első és talán leggyakoribb fajtája a mosdóba illeszkedő csaptelep, amelynek funkciói igazából a következők: meleg- és hidegvíz előállítása, illetve a vízsugár erősségének szabályozása. A két hőmérsékletű vizet elérhetjük két különálló csaprésszel, ilyenkor ezek együttes szabályozásával tudjuk majd befolyásolni a melegséget. A másik lehetőség, hogyha egy csap vezérli mind a két hőmérsékletet. Ilyenkor a fej mozgatásával találhatunk egy számunkra kellemes opciót.

A kádtöltő csaptelepek

Ahogy már a neve is mutatja, ezek a termékek a kád megtöltésére, illetve emellett zuhanyzásra alkalmasak. Az egyik része a mosdóban használt árucikkel egyezik meg, tehát egy vagy két fogantyúval állíthatjuk be a folyó víz hőmérsékletét, míg ott azonban egyetlen csapon át folyhatott ki a folyadék, itt két lehetőségünk van, ugyanis az egyik funkciója az árunak a névben is említett kádtöltés, míg ha átváltunk az arra alkalmas gombbal a másik lehetőségre, akkor a víz a zuhanyrózsába fog áramlani. Utóbbit használhatjuk hajmosáshoz, zuhanyzáshoz, előbbi a fürdést szolgálja. Maga a termék kapható a zuhanyzószettel együtt és anélkül is.

A zuhany csaptelepek

A következő változatunk kifejezetten a zuhanyzókba alkalmas vízellátásra alkalmas csaptelepek kategóriája. A kádtöltő fajtától annyiban különbözik, hogy nincsen hozzá a mosdóban is használt „sima” csap, csupán a zuhanyrózsában végződő, hosszú gégecső. Ezeknél a daraboknál figyeljünk oda, milyen hosszú gégecsövet választunk, illetve annak tartójáról gondoskodik-e a szett. Két lehetőségünk van ugyanis, hogyha erre a fajtára lesz szükségünk a jövőben. Az egyik lehetőség, hogy a gombokkal egy szintben tartjuk a zuhanyfejet is, ekkor a zuhanyzó egyénnek a saját kezébe kell vennie azt, és így használnia. A másik lehetőség a zuhanyrózsának egy tartó szerelése fejfölötti magasságban. Ekkor az illető le is veheti azt, akárcsak az előző esetben, azonban a falon is hagyhatja, így nem foglalja le az az egyik kezét. Ajánlott lehet hajmosáskor, hiszen kényelmesebb mind a két kezünket igénybe venni, főleg, hogyha hosszabb a hajunk.

A mosogató csaptelepek

A konyhában edények és tányérok elmosására is lehetőséget kell teremtenünk. Az itteni csapok inkább ívesebbek, felfelé vagy lefelé hajlottak. Ha szeretjük a mosogatót felpakolni az elmosásra váró edényekkel, akkor a felfelé ívelő csap természetesen jobb megoldás lehet. Illetve választhatunk erősebb, egységes sugarú csap és zuhanyrózsa között ebben az esetben, attól függ, milyen szennyeződéseket fogunk eltávolítani majd a tányérjainkról.

A termosztátos csaptelepek

A hagyományos csappal szemben ennél a fajta terméknél a víz hőmérséklete állandó, nem kell hosszú másodpercekig keresnünk a megfelelő hőt vagy várnunk arra, hogy a víz elérje a beállított melegségét, hiszen néhány másodpercen belül el is éri a beállított hőfokot az árucikk. Ezzel nem csak spórolunk, de a vizet sem pazaroljunk, amely a pénztárcánknak is kellemes, emellett pedig azt is elmondhatjuk így, hogy a környezetet védjük a kevesebb ivóvíz elhasználásával. Így tehát egy adott hőmérsékletű vízben fürödhetünk, ami mindenki számára kellemes. Különösen előnyös lehet ez a kisgyermekes szülők esetében, hiszen a gyermek még csak véletlenül sem forrázhatja le magát ezzel a megoldással, ugyanis a víz nem melegszik tovább 38 Celsiusnál, amennyiben használjuk a csaptelepen elhelyezett blokkológombot. Ha pedig ezt a blokkolást feloldjuk, újból engedhetünk ennél melegebb fürdővizet is magunknak.

A KMT csaptelepek

Ezek a termékek főleg kisebb lakásokban, panelekben elterjedtek. Egyszerre töltik be a mosdó és a kádfeltöltő csap szerepét.

Egyéb csaptelepek

Persze számos más terméket találunk még a piacon a témában. Ilyenek a bidéhez való csapok, a kifolyószelepek, a felső- és alsó bekötésű bojlerhez tartozó telepek, a kézizuhanyok vagy a süllyesztett telepek.

Természetese számos egyéb kitételt is számba kell vennünk az ártól egészen az anyagig, remélem azért ez a kisebb áttekintés segített jobban megérteni a csapok világát, hogy valóban a régi lecserélésére kerül a sor. Ha pedig a beszerelést mi magunk szeretnénk saját kezűleg intézni, néhány hasznos tippet találhatunk ez alábbi oldalon ezzel kapcsolatban.