Default

Első találkozásom a hipoallergén kutyatáppal

Hogy szereztem tudomást a hipoallergén kutyatápról

Néhány hónapja sikerült egy kennelből megvásárolnom életem első kutyáját, amire már egészen kiskorom óta vágytam, azonban sosem volt korábban lehetősége a családnak, hogy állatot tartson. Most azonban vidékre költöztünk egy tágasabb lakásba, így lett a családunk része Pöti is, akit rögtön megszerettünk. Persze az ember a tervezgetés szakaszában még nem gondol bele, hogy a fekhelyen és kutyatálon kívül mennyi mindenre lesz még szüksége, ha állatot akar tartani. Én is inkább tervezgettem a nyakörve színét, mint a hipoallergén kutyatáp választék közötti válogatást, de hamarosan mindkettőt be kellett szereznem. Tapasztalan gazdiként először csak a helyi hipermarketbe mentem, hogy beszerezzem a szükséges dolgokat, de most már azt mondom, lehette volna okosabb is ennél. Pöti először nagy hévvel ette az ott beszerzett eledelt, de sajnos néhány órával később erősen vakarózni kezdett, ami eleinte még nem is volt vészes. Mivel nem is gondoltam arra, hogy allergiás lehet az étel valamelyik összetevőjére, ezért továbbra is adtam neki az eledelt, végül néhány csúnya kikapart seb miatt elvittem őt az állatorvoshoz, aki felfedezte, hogy a kedvencem allergiás.

Az első hipoallergén kutyatápom

Hosszas válogatás után aztán sikerült találnom egy olyan hipoallergén kutyatápot a kedvencem számára, amely végre nem okozott nála problémákat. Az állatorvos is ajánlott egy márkát, de a biztonság kedvéért most már felelős gazdiként böngésztem végig a hipermarketeknél szélesebb választékú helyeken is. Érdemes kifejezetten erre szakosodott, tehát állatkereskedésben vásárolni az állatainknak a felszerelést, itt ugyanis biztosabbak lehetünk abban, hogy jobb minőségű felszereléseket és árucikkeket kapunk majd. Számos betegségre létezik ugyanis eledel, ilyen a hipoallergén kutyatáp is, amely kifejezetten érzékeny kutyusok számára készült étel. Nem egyetlen összetevőre lehet ugyanis allergiás az eb, hanem bizonyos összetevők párosítására és élelmiszercsoportokra is, ezek az eledelek pedig direkt erre felkészülve lettek előállítva. Tehát akárcsak az emberek egy jelentős része, úgy a kutyánk is lehet érzékeny vagy allergiás valamilyen élelmiszerre, érdemes tehát figyelni újfajta táp adásakor a reakcióit. A szőre lehet, hogy nem lesz olyan selymes tőle, a bőrét kaparhatja, de emésztési gondjai is akadhatnak. Hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás előfordulásakor is gyanakodhatunk ilyenfajta problémára, de ha a kedvencünk étvágytalan vagy fáradékony lesz, szintén lehet árulkodó jel. Amennyiben a kutyánk fajtája szerint is érzékenyebb a többinél, nem is érdemes átlagos kutyaeledellel próbálkozni.

Hol szerezhetünk be hipoallergén kutyatápot?

Nos, én az internetről rendeltem, úgy gondoltam, a boltban nem lenne elég időm átböngészni minden egyes terméket külön-külön. Ha már benne voltam a dologban, hát nem egy tápot pontos összetevőit átnéztem az alábbi oldalon:https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL_Gyogytap-23, ahol még számos egyéb fajta eledelt is találtam Pötinek, ami még a segítségére lehet majd az évek folyamán. Persze nem ítélem el a boltokban vásárló gazdikat sem, azonban én személy szerint jobban kedvelem az internet kényelmét a nehéz konzervek és tápok házhoz szállított változatát a saját kezű cipelés helyett.

Egyéb fontos eledelek a hipoallergén kutyatáp mellett

Ha már beleástam magam a hipoallergén kutyatápok világába, utánanéztem a többi különleges eledelnek is, amelyek komoly problémákkal kapcsolatban nyújthatnak számunkra segítséget. Ilyen például a fiatal, még növésben lévő kutyusok számára vagy az idősebb ebeknek adható ízületi problémákra jó eledel, hiszen a kedvencünk jókedvének megtartásának az egyik legfontosabb tényezője, hogy megtarthassa a mobilitását, mozgékony maradjon. Kaphatunk még diétás tápot is, amely a kevésbé mozgékony kutyáknak lehet megfelelő, akik bizonyos problémák miatt nem tudnak annyira aktívan fizikai megerőltetést végezni, így pedig kevesebb esélyük van a megevett étel felhasználására is. Vegyük komolyan a kedvencünk súlyproblémáit, ugyanis nem csak az embereknél veszélyes az elhízás. Talán cukinak és dögönyözni valónak tartjuk a plusz kilókat felszedett kisállatot, de ez számára komoly ízületi és szívproblémákat okozhat, illetve a vércukorszintjével is felléphetnek problémák. A felsoroltakon kívül kaphatunk még tápot szív- és veseelégtelenségre, illetve bőrbetegségek gyógyulását is segítő darabokat. Ha tehát minőségi, egészséges és természetes anyagokból készült termékeket szeretnénk a kedvenceink számára, hogy minél egészségesebben és komfortosabban élhesse le az ezáltal meghosszabbodott élettartamát, akkor mindenképpen nézzünk utána, milyen jótékony összetevőjű tápot kaphatunk a megfelelő helyeken.

Amióta Pöti az új, hipoallergén kutyatáppal táplálkozik, sokkal egészségesebb és játékosabb lett. A szőre ragyog, a bőre is teljesen meggyógyult és sokkal elégedettebnek tűnik, habár ez néhány pár cipőm szétrágásával adta leginkább a tudtomra, mégis megérte a váltás. Azt merném mondani, hogy most már tapasztaltabb lettem a kutyatartás kérdésében, mindig tudni fogom, milyen táppal segíthetem legjobban a kicsi Pötit az évek során.