ittas-vezetes_pic1
Default

Mire számíthat az ember ittas vezetésnél?

Hogyha ittas vezetésért vagyunk felelősek…

Az ittas vezetést komolyan bünteti a jog. Sajnos ez azokra is igaz, akik csak egyszer kerültek ilyen helyzetbe, és akkor is igaz ez, hogyha valamilyen vészhelyzet miatt ültünk csak autóba. Lehet-e valamit tenni a körülmények enyhítésére? – lehetne feltenni a kérdést. Persze nem lehetetlen egyáltalán, azonban egészen biztosan nem fogunk büntetés nélkül távozni egy ilyen eset után. Nézzük is meg, milyen jellegű következményei vannak az ittas vezetésnek, és hogyan tudjuk ezeket egy kicsit enyhíteni lehetőség szerint. 

Az ittas vezetés szigorúságának oka

Azt tudjuk, hogy az ittas vezetési ügyek igen elterjedtek a szigorú szabályozás ellenére is. Az egyik legelterjedtebb kihágásnak számít. Ennek fő oka az, hogy sok vezető nem is tudja magáról, hogy megszegte a szabályt. Persze nem arra gondolok, hogy nincsenek tudatában az alkohol fogyasztásának, hanem arra, hogy az érzékeikre hagyatkozva indulnak útra kocsival. Ez azonban igencsak csalóka lehet, hiszen amit érzünk, az nem egyenlő azzal, ami a testünkben játszódik le. Hiszen ismerjük az érzést, az első ital után még akkor is tökéletesen beszámíthatónak érezzük magunkat, hogyha töményet ittunk, maximum a kedvünk változik meg egy kicsit. Ez azonban mégis hatással van a koncentrációs képességeinkre, így a reakcióidőnkre is. És mind tudjuk, hogy milyen sok múlik azon, milyen gyorsan tudunk reagálni. Akár egy másodpercen is múlhat egy élet, úgyhogy nem szabad sem alkohol fogyasztása után, sem pedig fáradtan vagy bizonyos gyógyszeres kezelések után autóba ülni. 

ittas-vezetes_pic3

Persze elsősorban nem azok miatt ilyen szigorú a rendszer, akik egyébként csak nem tudják kiszámolni, hogy mikor ürül ki a szervezetükből az alkohol vezetés előtt. Habár megjegyezném, azért egy véralkoholszint kalkulátorral ez sem olyan nehéz feladat. A büntetés keménysége az alkoholista, gyakran ittas vezetők miatt került bevezetésre, hogy inkább egyáltalán ne induljanak útnak, hogyha ittak. Sajnos azonban a szabályozás ellenére mégis sok az ittas vezetés problémája az országban. Már eleve nehéz a rendszer, hiszen Magyarország Európában, sőt az egész világon az egyik legnagyobb alkoholfogyasztó ország, ahol az alkoholizmussal a társadalom jelentős része küzd. Ez nem feltétlenül a kultúránk hibája, vagy éppen az egyes személyeké, sajnos a gazdasági-politikai helyzet is nehézzé teszi az emberek életét, ami miatt a viszonylag olcsó tudatmódosító szerekhez fordulnak. Nem véletlen, hogy nálunk igen magas a dohányzás és a depressziós társadalmi hányad is. Hogyha javulna a helyzet, talán ezeknek az aránya is sokat tudna javulni, de ehelyett inkább megszigorították a szabályrendszert. Az alkoholizmus is csak egy betegség, amit kezelni lenne szükséges, és megtenni a megfelelő lépéseket az enyhítésének érdekében, főleg, hogy miatta rengeteg ember veszti el a munkáját nap mint nap. 

Ennek ellenére pozitív aspektusa is van az ittas vezetés szigorúságának, kevesebb személy veszélyezteti a másikat és saját magát az utakon. Azoknak persze nagy hátrány, akik csak véletlenül kerültek ilyen helyzetbe. 

Az ittas vezetés büntetései

Az ittas vezetésnek különféle büntetései vannak. Amire mindenki számíthat, az a vezetői engedélytől való elbúcsúzás, legalább egy hónapig. Sajnos ennél azonban általában hosszabb idővel kell számolnia az embernek. Az eltiltás vonatkozhat minden vezetői engedélyre vagy csak egy bizonyos kategóriára, ebben nagy segítségünkre lehet máris egy ügyvéd, hogyha mondjuk teherautó sofőrként a kihágás nem teherautón, hanem személyautóval történt. Sokat jelenthet ez, hogyha meg szeretnénk tartani a munkánkat, ami különösen fontos a következő büntetés szempontjából is, ami nem más, mint a pénzbírság. A pénzbírság néhány tízezer és több százezer forint között mozog, minden attól is függ, hogy mekkora volt a véralkoholszint mértéke, milyen körülmények között került sor az ellenérzésre, történt-e másfajta kihágás is, mint például gyorshajtás mellette, és persze a személyi és vagyontárgyak sérülése is nagyot tud dobni az áron. 

Hogyha valakinél több kihágás is előfordult, illetve ez már nem az első eset, hogy hasonló körülmények közé került, akkor sor kerülhet extra oktatásra is, amin köteles az illető megjelenni. 

Mindezek mellett pedig büntetőpontokat is kaphatunk, amikről tudjuk, hogy egy bizonyos érték felett a jogosítvány megvonását jelentik. 

ittas-vezetes_pic2

Láthatjuk, hogy a büntetés igen sokrétű, és számos negatívumot, több szempontból is jelent az ember számára. Erre csak azt lehet mondani, hogy az ember akkor ne üljön kocsiba, hogyha ivott, ha pedig a baj már megtörtént, keressen fel egy jó ügyvédet. 

Az ittas vezetés és az ügyvédi segítség

Szerencsére az ittas vezetési ügyet nem kell egyedül megoldania az embernek, hogyha arra kerül a sor, egy ügyvéd jelenléte sok könnyebbséget jelenthet. Pontosan megmondja, hogy mit szabad és nem szabad mondani az őrsön, segíthet a megfelelő viselkedésben, a nevünkben beszélhet. Így a kapitányságon is látják, hogy az ember komolyan veszi az ügyet. Segítségével spórolhatunk, hamarabb vissza kaphatjuk a jogosítványunkat és segíthet a bizonyos kategória alóli felmentésben is.