Töltsd le Te is a Nilsay mobil app-ot!

Húsvéti szokások

Eljött a Húsvét, lányok szaladjatok, fiúk elő a szódával és a kölnikkel, kezdődik a locsolás! De miért is locsolkodunk? Mit ünneplünk húsvét alkalmával? Milyen egyéb szokásaink vannak még? Ezekre mind választ adunk!


húsvéti szokások

Az ünnep eredete

Húsvétkor a vallásos emberek Jézus Krisztus feltámadását ünnepelik, ha nem is gyakorlod hited a mindennapokban, a húsvét, mint ünnep mindannyiunk tudatába beleivódott az évszázadok során. A húsvéti szokásokat ma már sajnos egyre kevesebben ismerik, pedig akár a párkeresés is izgalmasabb lehet ezekkel a régi hagyományokkal.


A locsolkodás története

A vízzel való locsolkodás a Biblia szerint egyrészt a keresztséget jelképezi, másrészt az írásos emlékek szerint, a katonák vízzel csitították az asszonyokat, akik a Megváltó feltámadásának hírét vitték.

Régen vidéken és nagy városokban is divatja volt a vödrös locsolásnak, egy leányzónak sem volt menekvés húsvét hétfőjén, az évek során viszont előkerültek a kölnik, parfümök és csitultak a néphagyományok. Ami valljuk be, nem mindig baj, hisz manapság tavasz elején, közepén még közel járhatunk a mínuszokhoz, jobb elkerülni a nagy megfázásokat!


Húsvéti párkeresés

A Húsvét egyéb szokásai

Locsolóvers

Avagy az engedélykérés! Bár általában a választ nem várják meg: egyből locsolnak! Külön műfajjá vált az évek alatt, illő minden férfinak tudnia egy-két alap verset, ám, ha szeretnétek imponálni a kiválasztottotoknak, nem árt, ha bedobjátok magatokat. Ehhez hoztunk egy kis segítséget:

Eljött a szép húsvét reggele,

Feltámasásunk édes ünnepe.

Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,

Pattognak a rügyek, s virít a virág.

A harang zúgása hirdet ünnepet,

Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.

Tündérország rózsái közt gyöngyharmatot szedtem,

Akit azzal meglocsolok, megáldja az Isten.

Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,

Zsebeimbe beleférnek a piros tojások.

Tojásfestés

A lányok manapság már sokszor adnak pénzt, vagy csokit a locsolásért, ám nem is olyan rég még nagy hagyománya volt a Húsvét hétfői hímes tojásoknak. A piros tojás, mint termékenységszimbólum tűnik fel a történelemben, ezért adták a lányok locsolásért cserébe a fiúknak a piros hímes tojásokat.


húsvéti tojásfestés

Hajnalfa

Régre visszanyúló hagyomány (mely kár, hogy kikopott a köztudatból) a Hajnalfa állítása. Az agglegények a kiszemelt lány kerítéséhez egy fiatal fát erősítettek, ezzel kérve a hölgyeket, hogy meglocsolhassák őket.

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!


Megosztás Facebookon

Az oldal cookie-kat használ. Ha bezárod ezt az ablakot, azzal elfogadod használatukat.
Elfogadom és bezárom