Töltsd le Te is a Nilsay mobil app-ot!

Csetikett, avagy a csetelés alapszabályai

társkereső

Életünk során már szinte elkerülhetetlen a csetelés, legyen szó munkáról, barátokkal történő csevegésről vagy új partnerrel történő ismerkedésről a társkereső oldalakon. Ám sokan nem veszik figyelembe, hogy ennek a kommunikációs formának is megvannak a maga szabályai. Nézzük, hogy milyen szabályokat tartsatok be ahhoz, hogy igazi csetprofik legyetek, és könnyebb legyen a partnerkeresés!


a cset elején mindig köszönj></div><hr><p dir=

“Szia!”


Alapvető illemszabálynak tűnik, de nem is gondolnánk, hogy mennyien megfeledkeznek róla! Akár a való életben, akár az interneten keresztül kezdeményezel beszélgetést valakivel, egy szimpla hello!-ról soha ne feledkezz meg!


“Pls, lol, omg, …”


Tökéletesen tisztában vagy a fenti rövidítések jelentésével és napi szinten használod őket? Akkor igazi csetszakértő vagy! De ha egy új ismerőssel hoz össze a sors, ne vedd készpénznek, hogy ő is annyira képben lesz, mint te! Maradj az általános rövidítéseknél (például du, tökjó, hnap), így biztos lehetsz benne, hogy a másik szótár nélkül is érteni fogja a mondandódat.csetelésnél figyelj a rövidítésekre

“MILYEN NAPOD VOLT?”

Ne tenyereljünk rá a Caps Lock-ra, teljesen felesleges, amennyiben partnerünk tökéletes látószervekkel rendelkezik, nincs szükség arra, hogy a beszélgetés során végig nagybetűket használjunk. Internetes szövegeknél ez egyébként a kiabálás jele, így ha ilyen üzenetet küldünk, ne lepődjünk meg azon, hogy a másik rákérdez, hogy miért is vagyunk idegesek.


“Zsuper, s nked?


Persze megértjük, ha épp rohanásban vagy, és rossz sorrendben pötyögöd be a betűket, esetleg tudtod nélkül megtréfál a telefonod autocorrect üzemmódja. De ha a beszélgetés háromnegyed része abból áll, hogy szerencsétlen beszélgetőtársunk próbálja kideríteni, hogy mit is akarhattunk írni, akkor a helyesírás hiánya szörnyen bosszantó és kellemetlen lehet. Inkább olvassuk el kétszer az üzenetet, mielőtt elküldjük, akár partner keresőn, akár más alkalmazáson beszélgetünk!


csetelésnél ellenőrizd a helyesírást

Megosztás Facebookon

Az oldal cookie-kat használ. Ha bezárod ezt az ablakot, azzal elfogadod használatukat.
Elfogadom és bezárom