Töltsd le Te is a Nilsay mobil app-ot!

Az első szerelem hatása a kapcsolatainkra

párkapcsolati pszichológia

Van egy mondás, miszerint az első szerelem mindig örökké tart, és mindig véget ér. Ami biztos, hogy az első szerelem mindenki életében meghatározó.

Arra, hogy miért van ránk ekkora hatással az első szerelem, a pszichológusok szerint egyszerű a magyarázat: az életben minden dolog, amit először átélünk, tapasztalunk sokkal intenzívebben marad meg bennünk. Az első kapcsolatban pedig ezt erősíti, hogy ez az első olyan pontja az életünknek, amikor a családunkon kívül egy másik embert is nagyon közel engedünk magunkhoz. Így akarva-akaratlanul nagyon fontos része lesz hátralévő életünknek, mint ahogyan a családunk is.
Az, hogy hogyan viselkedtünk az első szerelmünkkel, milyen impulzusokkal, tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak és hogyan váltunk el, mind meghatározzák azt, ahogyan a többi kapcsolatunkban viselkedünk. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kapcsolat végén értékeljük a jó és rossz dolgokat.Rengeteg dolgot tanulhatunk ilyenkor. Hogy mit várunk egy kapcsolatban magunktól, a másiktól, mit csináltak a felek jól és rosszul. Viszont tényleg szükség van arra, hogy ezeket alaposan végiggondoljuk, és tanuljunk belőle, ne essünk többször ugyanazokba a hibákba.

Ráadásul sokszor az is nehéz lehet, hogy az idő megszépíti az emlékeket, így a korábbi szerelmünket sokszor a nosztalgikus élmény, a közösen átélt pillanatok miatt nem tudjuk elengedni. Azonban ezzel óvatosan kell bánni, hiszen lehet, hogy ilyenkor nem jutnak eszünkbe a bántó, vagy kellemetlen pillanatok, és az új kapcsolatunkban előjönnek a “bezzeg vele” kezdetű mondatok.Az tehát egyértelmű, hogy az első szerelem mindig fontos marad, azonban ez nem jelenti azt, hogy minden más kapcsolatunk is ugyanolyan lesz. Néhány embernek az első szerelem egyben az utolsó is, de a legtöbb esetre elmondható, hogy az első utáni kapcsolatok hosszabbak, erősebbek és minőségibbek, mégis az elsőre mindig emlékezni fogunk.

www.nilsay.huMegosztás Facebookon

Az oldal cookie-kat használ. Ha bezárod ezt az ablakot, azzal elfogadod használatukat.
Elfogadom és bezárom